Dlaczego do odżywek na masę mięśniową, tak zwanych Rainerów, dodawane są również tłuszcze? W końcu kulturyści chcą raczej z masy tłuszczowej zejść, aniżeli ją zwiększać!
Wszystko wyjaśnia fakt, że tłuszcz odkładany jest z powodu węglowodanów szybko przyswajających się, czyli wysoko przetworzonych – które dana osoba spożywa nadmiernie.
Tłuszcze
Tymczasem tłuszcze w Rainerach są inne. Najczęściej ich rolę spełniają MCT oraz CLA, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, pozyskiwane przede wszystkim z oleju kokosowego.
Właściwości
Kwasy te również szybko dodają naszemu organizmowi energii, równocześnie nie odkładając się w postaci niezbyt estetycznej tkanki tłuszczowej. CLA to kwas linolowy, dzięki któremu podnosi się poziom odporności, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu cholesterolu.
Jak sami widzimy, mimo iż w dietach wszelakiego rodzaju zawsze mówi się dużo na temat ograniczania tłuszczów, to jednak nie w każdym przypadku jest to stwierdzenie prawidłowe. Należy rozróżniać tłuszcze dobre od wysoko przetworzonych.