Kasza bulgur to jedna z najstarszych odmian kaszy, używana w bliskowschodniej kuchni już od ponad 4 tysięcy lat. Obok ryżu podstawowy składnik tamtejszej diety. Posiada wiele cennych właściwości i korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera dużo błonnika (4, 5 g/100 g), jest mało kaloryczna (100 g ugotowanej kaszy dostarcza 83 kcal), jest bogata w magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Wpływa więc pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, metabolizm, dobre samopoczucie, układ trawienny, wspomaga układ nerwowy. Kasza bulgur posiada niski indeks glikemiczny, jest bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę oraz polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Stanowi pożądany składnik diety odchudzającej z uwagi na niską zawartość tłuszczy i sporą ilość błonnika. Daje uczucie sytości na długo. Kasza może zastąpić ziemniaki czy makaron. Może stanowić składnik sałatek, może być podana z warzywami i/lub mięsem, można z niej przyrządzić np. kotlety czy pierogi albo dania na słodko.