Piękne, umięśnione ciało to marzenie wielu osób. Niestety, nawet intensywne ćwiczenia na siłowni na nic się zdadzą, jeśli nie będziemy spożywać odpowiedniej ilości białka. W naszym pożywieniu jest go zazwyczaj zbyt mało. W takiej sytuacji warto sięgnąć po odżywki proteinowe.
Wśród wielu rodzajów preparatów białkowych na uwagę zasługują koncentraty białka serwatkowego. Określa się je mianem WPC. Trzeba jednak pamiętać, że oprócz samych protein w preparatach tych obecne są również tłuszcze, a także laktoza, czyli cukier.
Kolejnym rodzajem białka pozyskiwanego z serwatki jest WPI, czyli izolat białka. W tym wypadku z preparatu usuwana jest w zasadzie cała laktoza. Dzięki temu preparaty te nie zawierają szkodliwych cukrów, które w procesie regeneracji mięśni po treningu nie są aż tak istotne.
WPH, czyli hydrolizat białka, to odżywka, która zapewnia nam skrócony czas wchłaniania aminokwasów. Uzyskuje się ją na skutek procesu hydrolizy enzymatycznej, który jest stosunkowo nową techniką w produkcji suplementów tego rodzaju.