Wielu specjalistów ds. zdrowia twierdzi, że zaparcia są spowodowane dietą bez błonnika, ale to jest dalekie od prawdy. Większość potraw, które konsumujemy faktycznie nie zawiera dużo włókna. Arbuzy mają tylko 2% włókna, a bez wątpienia zachowają aktywność jelita grubego, ale ciasteczka i biały chleb mają 3% błonnika i mogą powodować zaparcia. Jednakże żywność powodująca zaparcia jest zwykle potrawami przygotowanymi, bogatymi w białko i produktami mleczarskimi, a także są to produkty pszenne i produkty z dodatkowym wapniem lub żelazem. Jeśli poziomy wchłaniania wapnia podnoszą się, mięśnie dwunastnicy będą zahamowane, a więc także jest to złe dla kości. Gotowanie i przygotowywanie pokarmów bogatych w białko może powodować zaparcia u dorosłych ze względu na ogólny wpływ ciepła, które się z tym wiąże. Są one pełne beta-karabinów, które działają jak znieczulenie, powodując jeszcze większe spowolnienie jelit, tak że mogą wystąpić zaparcia. Gotowe potrawy bogate w białko rzeczywiście powodują zaparcia, takie jak tofu i sery, ryby i mięso w puszkach